17.09.2021

8 savjeta za vožnju kombija prvi put

8 savjeta za vožnju kombija prvi put
Vožnja kombijem može djelovati prilično zastrašujuće, a brige će se vjerojatno povećati u skladu s veličinom kombija. Ipak, uz pravu pripremu, sjesti za volan kombija može biti jednostavno poput vožnje bicikla. 

Izgleda strašnije nego što zapravo jest
Pružila vam se prilika da prvi put vozite kombi? To može biti prilično uzbudljivo, zar ne? Također može biti pomalo zastrašujuće. Ali uz našu pomoć vidjet ćete da vožnja kombijem može biti laka kao i vožnja bicikla. Sa četiri kotača. I motor. Pročitajte naših osam najboljih savjeta za sigurno putovanje.

1. Dozvole i licence
Prije nego uopće razmislite o vožnji kombija, morate biti sigurni da vam je to zakonski dopušteno. Standardne vozačke dozvole dopuštaju vam vožnju kombija do određene težine i s određenim brojem putnika u vozilu. Provjerite svoju prometnu dozvolu da vidite je li kombi koji želite voziti pokriven, budući da veći, teži kombiji zahtijevaju dodatne kvalifikacije prije nego što možete sjesti za volan. A kad ste već kod toga, provjerite jeste li i potpuno osigurani.

2. Drugačiji pogled na cestu
Čim sjednete na vozačko sjedalo kombija, stvari su drugačije. Vaša će točka gledišta vjerojatno biti viša od normalne, položaj sjedenja će biti drugačiji i nedostajat će vam središnji retrovizor. Odvojite vrijeme da se upoznate s kabinom i pogledima koje imate dok gledate van, vodeći računa o tome gdje su vaše mrtve točke. 

3. Upoznavanje s interijerom
Nakon što ste svladali gledišta, vrijeme je da postavite svoje sjedalo na vama udobne postavke. Provjerite možete li promijeniti i položaj upravljača, pomičući ga gore-dolje ili naprijed-nazad prema onome što vam se čini najprikladnijim. Shvatite gdje se nalazi ručica mjenjača, a zatim se upoznajte sa svim kontrolama koje vam možda trebaju, a možda i ne. Možda neće biti mrak ili kiša kad krenete na put, ali je dobra ideja znati kako uključiti svjetla i brisače ako padne noć ili počne kiša. Provjerite kako uključiti ventilatore radi udobnosti i odmagljivanja i budite svjesni gdje se nalaze kontrole poput svjetala za opasnost i svjetla za maglu.

4. Dimenzije vozila i snalaženje u prostoru
Veličina je doista bitna kada je riječ o vožnji kombija. Također biste trebali biti svjesni koliko je velik vaš kombi s obzirom na njegovu visinu i širinu. Mislite da biste mogli zaboraviti? Zapišite mjere na samoljepljivu traku i zaljepite na upravljačku ploču ako morate – osjećat ćete se prilično samouvjereno kada dođete do niskog mosta ili se trebate provući kroz uske barijere koje možete pronaći na raznim parkiralištima. Također je dobra ideja namjestiti retrovizore tako da imate dobar pregled sa svake strane. To uključuje mogućnost gledanja prema dolje prema kotačima, što znači da možete uočiti sve neugodne stupiće koji mogu biti niži od visine struka.

5. Teret i utjecaj na vožnju
Ako prvi put vozite kombi, velika je vjerojatnost da je to zato što unajmljujete kombi da se preselite. Ili prevozite gomilu stvari iz nekih drugih razloga. Ako je tako, morate biti pametni s utovarom. Stavite najteže stvari na pod, ravnomjerno rasporedite težinu, zavežite stvari po potrebi i pobrinite se da sve bude što sigurnije i stabilnije. I kad jednom krenete, zapamtite da ćete biti teški. To će utjecati na vaše upravljanje i kočenje, pa vozite u skladu s tim.

6. Oprezna vožnja u prometu
Ponekad se vožnja može činiti kao da ste usred stampeda. Dakle, kada je vaše vozilo puno veće nego što ste navikli, važno je reagirati oprezno. Ne savjetujemo biti spori i stvarati probleme u prometu, ali nemojte se bojati biti jako nježni prema papučici gasa, osobito u početku. Ionako nitko ne očekuje da će kombiji biti brzi. 

7. Ograničenja
Jeste li znali da su ograničenja brzine za teretna vozila niža nego za automobile? Obratite pažnju na prometne znakove i ograničenja i pridržavajte se istih. Na taj način ćete ostati sigurni, kao i na pravoj strani zakona.

8. Ostanite smireni
Smirena i uljudna vožnja znači da imate najbolje šanse uživati u opuštenom putovanju bez nezgoda. Budite strpljivi s drugim vozačima i nadamo se da će oni biti isti s vama dok se uhvatite u koštac sa svojim novim divom. Oprezno pristupajte zavojima i raskrižjima, uvijek na vrijeme pokažite promjenu smjera i budite model smirenog i sabranog vozača. Na taj način vaše iskustvo može izgledati mnogo lakše i manje zastrašujuće nego što ste zamišljali.


Bez obzira za koje potrebe i na koje razdoblje trebate naše usluge, odaberite i rezervirajte vaše željeno vozilo odmah. Ako imate dodatnih upita, nazovite nas na broj +38516384055 ili kontaktirajte putem maila info@furgorent.hr.

Ponudu vozila provjerite na linku: 

Ponuda vozila